Elinsiirrot muuttivat saman katon alle, munuaissiirtojen kaveriksi nefrologian osasto

Uusi osaamisyksikkö syntyi Helsingin Meilahteen, kun kaikki Suomen vatsan alueen elinsiirrot muuttivat saman katon alle Meilahden Kolmiosairaalan viidenteen kerrokseen 13.5.2015. Siihen asti munuaisen- ja haimansiirrot tehtiin väistötiloissa Korvaklinikalla, joka oli käymässä vanhaksi toiminnan ja eritoten sairaalahygienian näkökulmasta. Kolmiosairaalassa osastolla K5A munuaisensiirrot saivat kaverikseen sisätauti-nefrologiset potilaat, uusia työkavereita ja uudet haasteet. Vihdoin munuaissiirtopotilaat saivat asianmukaiset tilat, jotka ovat suunniteltu potilaiden tarpeet huomioon ottaen. Immunosuppressiolääkkeitä syövät elinsiirtopotilaat tarvitsevat hygieniset, infektioiden leviämistä ehkäisevät, tilat ja toimintatavat, jotka voimme nyt tarjota.

Osaston henkilökunta siirtyi sekä Korvaklinikan Elinsiirto-osastolta , että Kolmiosairaalan kuudennesta kerroksesta yleissisätautien osastolta.  Tavoitteena tulevaisuudessa tulee todennäköisesti olemaan toimintatapojen yhtenäistäminen, ja rajan rikkominen sisätautisen ja kirurgisen ”puolen” väliltä. Tähän mennessä on lähinnä sijaistettu tarvittaessa puolin ja toisin, työkuormasta riippuen. Hyppääminen vanhasta ja tutusta uusiin toimintatapoihin ja käytäntöihin vaatii tottumista. Kunnollinen perehdytys nousee tässä vaiheessa avainasemaan. Osa henkilökunnasta toivookin, että pääsisi vaihtamaan osastoa pitemmiksi ajanjaksoksi kerrallaan, jotta toiminta tulisi kunnolla tutuksi.

Osastolla työskentelevän sairaanhoitajan näkökulmasta uusi tilanne on varsin mielenkiintoinen. Osaaminen laajennettuu väkisinkin, kun hoitaa uusia potilasryhmiä. Tilat eivät enää rajoita toimintaa, kun ahtaus on helpottanut. Toiminnan monipuolistuessa arkipäivistä löytyy entistä enemmän haastetta.

Elinsiirtojen ja nefrologisten potilaiden lisäksi osastolla hoidetaan reumatologisia potilaita, ja tällä hetkellä jonkin verran endokrinologisiakin.

Samassa kerroksessa toimii myös Elinsiirtopäiväyksikkö, jossa hoidetaan arkipäivisin esimerkiksi munuaisen-, haiman- ja maksansiirtokontrollit. Päiväyksikössä toimii yhdestä kolmeen hoitajaa arkiaamuvuoroisin, vuodepaikkoja on viisi ja lisäksi on istumapaikkoja. Potilaat tulevat yksikköön pääasiallisesti kotoaan, kauempana asuvat potilashotellin kautta. Päiväyksikkö on antanut asianmukaiset tilat ja toimintatavat potilasryhmälle, joka on aikaisemmin hoidettu osastotyön ohella, potilaiden istuessa osaston päiväsalissa. Yksikön kautta tehdään myös pienimuotoisia toimenpiteitä, kuten PD-katetrin poistoja ja siirrännäisbiopsioita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s