Hämeenkyrön dialyysiyksikkö juhlisti 20 vuoden toimintaansa

Juhlimme Hämeenkyrössä lokakuun loppupuolella dialyysimme 20-vuotista taivalta. Puhuimme menneistä ja vähän tulevasta. Ajatus siitä, että kerrankin tehdään kunnon juhla, lähti meistä dialyysihoitajista. Meille tuli sellainen tunne, että näytetään miten pienessäkin yksikössä voi asiat toimia hyvin ja kuinka ihmiset, jotka täällä toisensa kohtaavat, ovat poikkeuksetta tyytyväisiä. Tämä koskee sekä hoitohenkilökuntaa että potilaita. Yhteenkuuluvaisuuden tunne, tasa-arvoisuus, hyväksyntä ja kannustus ovat aina olleet periaatteenamme.

Dialyysitoiminta Hämeenkyrössä sai alkunsa syksyllä 1996. Tällöin paikallislehti kirjoitti: ”Hämeenkyrön terveyskeskus aloitti maanantaina 21.lokakuuta dialyysi- eli keinomunuaishoidon. Tays:n lainaaman koneen ja oman koulutetun henkilökunnan turvin hoitoa saa nyt yksi potilas ja toinen on tulossa”. Alku oli vaatimaton. Dialyysiä varten saneerattiin kahden hengen potilashuone ja ensimmäinen dialyysikone oli paljon hoitajatyötä vaatinut Redy. Potilaasta dialyysin aikana poistui nestettä ilman, että poistoa olisi voinut määrittää. Hoitajan oli koko hoidon ajan laskettava balanssia ja korvattava liika poistuma keittosuolalla. Näin opimme dialyysin perusteet ihan kantapään kautta.

 

img_0832
Terhi Hakala tekemässä Hämeenkyrössä ensimmäistä dialyysihoitoa 1996. Keskellä näkyy melkoisia kokemuksia antanut Redy-dialyysikone.

Koska yksikkömme on Tays:n hajautettua hemodialyysitoimintaa, yhteistyö on aina ollut tiivistä. Tays:n dialyysi on vastannut sekä potilaiden siirtymisestä lähemmäksi kotipaikkaansa että henkilökuntamme pätevyydestä. Kahdessakymmenessä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. Juhlaviikon alkupäivinä saavutimme 20000 tehdyn hoidon kokonaismäärän Hämeenkyrön satelliittiyksikössä! Nykyisin meillä käy Tays:n nefrologi lähes kuukausittain tapaamassa potilaita. Potilastietojärjestelmä on yhteinen, mikä turvaa hoitoketjujen jatkumisen entistä paremmin. Etävastaanottotoiminta kuva- ja puheyhteydellä on juuri alkamassa. Nykyiset dialyysikoneet on leasing-sopimuksella Freseniuksen 5008 Cordiax koneita.

2016-05-26-07-53-47
Uusituissa hoitotiloissa on kuusi hoitopaikkaa ja erinomaiset hoitolaitteet. Piia Ekstam ja Terhi Hakala tekemässä hoidonaloitusta käyttäen pistoksia helpottavaa ultraäänilaitetta.

Dialyysihuoneemme on muuttanut muutamaan kertaan ja nykyisissä uusituissa tiloissamme aloitimme 2014. Tällöin saimme käyttöömme myös keskitetyn vedenpuhdistusjärjestelmän. Dialyysissä on kuusi potilaspaikkaa ja tällä hetkellä hoitoja tehdään pelkissä aamuvuoroissa. Hämeenkyröön ovat aina tervetulleita myös vierailijat.

Kaukaisin potilas on ollut Kreikasta, mutta myös Ikaalisten kylpylän asiakkaat ja Satahäme soi -juhlien vieraat ovat olleet iloisia löytäessään hoitopaikan läheltä.

Juhlaan kutsuimme viisikymmentä henkilöä eli nykyiset ja munuaisensiirron saaneet potilaat, hoitohenkilökuntaa, Hämeenkyrön kunnan edustajia ja yhteistyökumppaneita. Paikallislehti kirjoitti tällä kertaa siitä, miten potilaat osallistuvat omaan dialyysihoitoon mm. laittamalla oman koneensa valmiuteen dialyysihoidon alkaessa. Juhlassa saimme kukat kiitoksena potilailtamme. Dialyysimme historiaa käytiin läpi valokuvin ja jutuin. Juhliimme yllätysesiintyjäksi onnistuimme järjestämään vuoden 2013 tangokuninkaan, Kyösti Mäkimattilan. Hän ilahdutti meitä runoillaan ja lauluillaan, joita säesti Juha Maunu.

_mg_5414
Dialyysin potilaiden puolesta Hämeenkyrön yksikön hoitajia juhlassa kukittaneet Tuula Lehtonen ja Matti Kulmala lupasivat olla laulamatta. Sen sijaan Lehtonen pohjusti kukitusta muokkaamalla hiukan yhden tutun laulun sanoja: ”Onnittelupuheen voisi tiivistää sanoihin: niin paljon on aihetta kiitokseen”, Lehtone kiteytti. Kuvassa vasemmalta Tuula Lehtonen, Matti Kulmala ja onniteltavana Terhi Hakala.

Kuten tervetulopuheessa, voidaan tässäkin todeta: Me hoitajat kehitämme työtämme edelleen, mutta tänään pysähdymme, katsomme taakse ja nautimme juhlasta. Sitten taas mennään eteenpäin. Siihen oma kuntamme antaa hyvät edellytykset ja me itse yhdessä luomme tekemisen hengen.

Terhi Hakala, Hämeenkyrön terveyskeskus/Dialyysiyksikkö, vastaava sh
Piia Ekstam, Hämeenkyrön terveyskeskus/Dialyysiyksikkö, sh

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s