Terveiset Nordiatrans kongressista Visbystä

Tänä keväänä järjestettiin ensimmäistä kertaa Nordiatransin, Ruotsin munuaistautialan sairaanhoitohenkilöstön yhdistyksen (SNSF) ja Diaverumin yhteistyökongressi: Nordisk Njurmedicinsk Vårkonferens (Pohjoismainen munuaistautialan kongressi) Visbyssä 24.-26.4.2017. Kongressin isäntänä toimi Diaverum munuaisklinikka (yksityinen munuaisklinikka) Visbyssä Gotlannissa. Kongressin teema oli ”Mångfalld och flerkultturellt samarbete” eli moninaisuus ja monikulttuurinen yhteistyö.

 

Visby1
Näkymä visbystä

Keväinen Visbyn keskiaikainen kaupunki oli kaunis ympäristö kongressille. Sääkin oli melko mukava ja ehdimme vähän tutustua myös kaupunkiin. Wisby Strand kongressi- ja tapahtumakeskuksessa oli hyvät ja asianmukaiset puitteet kongressille. Osallistujia oli n.300: Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Suomesta (suomalaisia oli 14). Luentoja oli monipuolisesti dialyysiin ja munuaissiirtoon liittyen. Suurin osa luennoista pidettiin ruotsiksi ja joitakin englanniksi.

 

opettajat
Ahmed Haddi, Espoon ammattioppilaitos sekä oikealla Ros-Marie Taponen, Nordiatransin hallituksen puheenjohtaja

Pieniä paloja kongressin ohjelmasta: Minulle itselleni ehkä mieleenpainuvin oli Ahmed Haddin luento ensimmäisestä Somalimaahan perustamastaan dialyysiyksiköstä. Paneelikeskustelu (rabbi, imaami ja sairaalapastori) maailmanuskontojen näkökulmasta elinluovutukseen sekä elinsiirtoon oli kiinnostava ja ajankohtainen. Potilastapaus kuuluu yleensä myös kongressin ohjelmaan – tällä kertaa paikalla olivat isä ja poika. Isä oli luovuttanut munuaisen pojalleen ja heidän tarinansa käytiin läpi niin, että myös lääkäri oli keskustelussa mukana. Hienoa oli kuulla omaissiirron osapuolten kokemuksia.

 

diaverum

Pääsimme myös tutustumaan Diaverumin dialyysiklinikkaan, jossa oli hienot tilat – erityisesti kanslioiden tilavuus ja määrä teki vaikutuksen, sekä tietysti upea merinäköala.

Kongressiin kuului myös posterinäyttely: 14 posteria oli monenlaisista aiheista. Minua tietysti kiinnosti munuaissiirron odotukseen liittyvä posteri: ”Att vänta på en njure” (kuva). Suomesta oli PD-poliklinikan väki tehnyt hienon posterin PD-hoidon tukemisesta tabletilla. Marjo Taskinen oli sitä esittelemässä.

 

att vänta posteri
Att vänta på en njure -posteri
pdposteri
PD-potilaiden tukeminen kotona -posteri
pd-posteri ja hoitajat
Marjo Taskinen sekä Riitta Muroma-Karttunen HUSn PD-poliklinikalta

Kongressi oli antoisa ja sieltä sai positiivista energiaa oman työn tekemiseen. On aina hienoa ja avartavaa kuulla kokemuksia eri maista, erilaisista hoitopaikoista, eri kulttuureista ja tavata kollegoita – ainakin itse sain tästä lisää motivaatiota työhöni.

Kiitos MUSAlle mahdollisuudesta päästä kongressiin!

Merja Kiviniemi

sairaanhoitaja, munuaissiirto-osasto, HUS

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s